Klassisk ärtsoppa

Att laga och njuta av en klassisk svensk ärtsoppa är inte bara ett sätt att smaka på en del av Sveriges kulinariska historia, utan också att ta del av en tradition som har förenat generationer av svenskar i hundratals år.

Ärtsoppa är en klassisk svensk rätt som har en lång och fascinerande historia. Dess ursprung sträcker sig tillbaka till medeltiden, då den var en viktig del av det svenska köket och åts av både rika och fattiga. Ärtsoppan var inte bara näringsrik och billig att tillaga, utan också lätt att förvara och transportera, vilket gjorde den till en idealisk måltid för resande och soldater.

Svensk soldat från 1500-talet.

Under 1500-talet, när Sverige var ett stort och mäktigt rike, var ärtsoppan en viktig del av soldaternas kost. Man trodde att soppan gav styrka och uthållighet, vilket var viktigt för att orka med de långa och ansträngande fälttågen. Ärtsoppan var också en del av de svenska kungarnas meny, och kung Gustav Vasa ansågs vara särskilt förtjust i denna enkla men smakrika rätt.

Sedan 1800-talet har ärtsoppa varit en traditionell torsdagsrätt i Sverige, ofta serverad tillsammans med pannkakor och sylt. Denna tradition har sitt ursprung i den kristna fastan, då man åt magra rätter på torsdagar för att förbereda sig inför fredagens fasta. Även om de religiösa kopplingarna idag är svagare, lever traditionen kvar och ärtsoppan älskas av både barn och vuxna över hela landet.

ingredienser:

Ärtsoppa klassiskt recept
 • 500 g gula ärtor (torkade)
 • 1,5 liter vatten
 • 1 gul lök
 • 1 bit morot (ca 100 g)
 • 2 lagerblad
 • 5 kryddpepparkorn
 • 300 g rimmat fläsk (hel bit, t.ex. karré eller bog)
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk vitpeppar
 • Servering: senap och knäckebröd (valfritt)

Instruktioner:

 1. Förbered ärtorna: Lägg de gula ärtorna i en stor skål och fyll på med vatten så att det täcker ärtorna. Låt ärtorna ligga i blöt i minst 8 timmar, eller över natten.
 2. Koka ärtorna: Häll av vattnet från ärtorna och skölj dem i kallt vatten. Lägg ärtorna i en stor gryta och tillsätt 1,5 liter vatten. Koka upp och låt sjuda på låg värme i ca 45 minuter.
 3. Förbered grönsaker och kryddor: Skala och hacka löken och moroten i små bitar. Lägg lagerblad och kryddpepparkorn i en liten påse av tunt tyg eller en tefilterpåse, och knyt ihop.
 4. Tillsätt fläsk och kryddor: Skär fläsket i mindre bitar och tillsätt det tillsammans med lök, morot och kryddpåsen i grytan. Koka upp och låt soppan sjuda på låg värme i ytterligare 45 minuter, eller tills fläsket är mört och ärtorna är mjuka.
 5. Smaka av och servera: Ta bort kryddpåsen och smaka av soppan med salt och vitpeppar. Servera soppan varm med senap och knäckebröd vid sidan om.

Tips: För en mer autentisk smak, servera soppan med varm punsch och ett glas kallt mjölk. Ärtsoppa är traditionellt sett en torsdagsrätt i Sverige, så varför inte göra det till en veckovis tradition i ditt eget hem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *